Перейти до основного вмісту

Vivat Academia, vivat professores!


     Заліщицька філія Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН активно функціонує на базі Заліщицької державної гімназії з 2001 року. В основі навчально-освітнього процесу філії – поглиблення знань слухачів з основ наук, вироблення навиків роботи з науковими джерелами, ведення спостережень, експериментальна та винахідницька діяльність, що в подальшому сприяє творчій самореалізації гімназистів та їх професійному самовизначенню.

     Робота з обдарованими дітьми вимагає належної змістової наповненості занять, зорієнтованості на новизну інформації та різноманітні види пошукової, розвивальної, творчої діяльності. Вона під силу висококваліфікованим, небайдужим до своєї роботи викладачам і здібним слухачам, адже тільки в тісній співпраці можна досягти успіху. Святкуючи своє 20-річчя, Заліщицька філія МАН (директор філії Войчишин О.Д., відповідальна за роботу філії Копичинська З.М.) гордиться вагомими науковими здобутками: з 2001 по 2021 роки на базі філії підготовлено 225 переможців обласного та 24 переможці Всеукраїнського етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт.             4 переможці ІІІ етапу конкурсу були лауреатами стипендії Президента України та Кабінету Міністрів України.

    Навчання в Малій академії наук – це подорож цікавою й часто нелегкою дорогою до знань, до нових звершень, дорогою, яка веде своїх слухачів у глибини науки, навчає вчитися, долати перешкоди, виховувати свій характер і волю. Рік, що завершується, був одночасно складним і незвичним, це був час нових навчальних випробувань та емоційних переналаштувань, час, який дав нам нові знання й вміння, нові перемоги й захопливі подорожі у світ наукових відкриттів. Викладачі, тримаючи руку на пульсі змін й освітніх викликів, активно залучали учнів-слухачів до роботи в асинхронному режимі. Юні науковці, незважаючи на виклики карантину, працювали й досягали перемог, примножуючи свої знання з основ наук та славу Заліщицької державної гімназії.

    Найбільш інтелектуальна подія року – щорічний Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт МАН України. У цьому навчальному цьому році на ІІ (обласному) етапі свої напрацювання представили 14  гімназистів, виборовши 11 призових місць:

Гловацький Максим – учень 6(10) класу, І місце, секція «Зарубіжна література», керівник Копичинська З.М.;

Виклюк Роксолана – учениця 5(9) класу, І місце, секція «Англійська мова», керівник Байгуш Н.В.;

Лучин Олександр – учень 5(9) класу, І місце, секція «Інформатика», керівник Грушко Н.А.;

Смутило Юлія – учениця 7(11) класу, ІІ місце, секція «Українська література», керівник Зубик Н.В.;

Прогодюк Олексій – учень 7(11) класу, ІІ місце, секція «Математика», керівник Колодницька О.Ю.;

Безушко Юлія – учениця 7(11) класу, ІІ місце, секція «Математика», керівник Колодницька О.Ю.;

Мельник Вікторія – учениця 7(11) класу, ІІ місце, секція «Математика», керівник Колодницька О.Ю.;

Горобець Тетяна – учениця 6(10) класу, ІІІ місце, секція «Історія», керівник Дяків В.Г.;

Заячковська Тетяна – учениця 6(10) класу, ІІІ місце, секція «Історія», керівник Дяків В.Г.;

Олійник Віталій – учень 5(9) класу, ІІІ місце, секція «Фізика», керівник Горин Н.П.;

Пельцер Єлєна – учениця 5(9) класу, ІІІ місце, секція «Медицина», керівник Горин Н.П..

   Упродовж 14-17 травня в дистанційному режимі відбувся ІІІ (заключний) Всеукраїнський етап конкурсу-захисту наукових проєктів. Лучин Олександр (секція «Інформатика», викладач Грушко Н.А.), здобув ІІІ місце, Гловацький Максим (секція «Зарубіжна  література», викладач Копичинська З.М.) увійшов у п’ятірку кращих.

     Гордимося і юною науковою зміною. Учні-слухачі гімназійного наукового товариства «Пошук» гідно представили проєкти й здобули 10 перемог на обласному етапі конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів. Наша команда здобула 3 перших місця:

Бойчук Валентин – учень  2(6)-Б класу, англійська мова, керівник Байгуш Н.В.;

Сендзюк Максим – учень 3(7)-А класу, зарубіжна література, керівник Копичинська З.М.;

Шипітка Марта – учениця 3(7) -Б класу, історія України, керівник Дяків В.Г;

4 других місця:

Махніцька Владислава – учениця 2(6) -А класу, математика, керівник Грушко Н.А.;

Савчинський Іван – учень 3(7) -Б класу, інформатика, керівник Грушко Н.А.;

Зима Юлія – учениця 3(7)-Б класу, екологія, керівник Дяків В.Г.;

Гринишин Юлія – учениця 4(8) -А класу, фізика керівник Горин Н.П.;

та 3 третіх місця:

Дудяк Оксана – учениця 4(8) -Б класу, фізика, фізика керівник Горин Н.П.;

Гриник Михайло – учень 4(8) -Б класу, фізика, фізика керівник Горин Н.П.;

Шкільнюк Дмитро – учень 4(8) -Б класу, фізика, фізика керівник Горин Н.П..

     Ми пишаємося неймовірними перемогами на міжнародних конкурсах і виставках Олександра Лучина, слухача секції "Інформатика". Юний науковець здобув 3 золоті та 1 срібну медалі за наукові винаходи:

- переможець національного відбору ifest 2020 - золота медаль;

- переможець національного відбору ican 2020 - золота медаль;

- переможець національного відбору intarg poland;

- переможець національного відбору E-novate - золота медаль;

- переможець національного відбору Sahasak Nimavum;

- переможець національного відбору itex;

- переможець національного відбору IWIS - срібна медаль.

     Цікавими й корисними були різноманітні конкурси, експедиції, семінари, організовані НЦ МАН України, у яких брали участь слухачі філії. Виклюк Роксолана, учениця 5(9) класу, слухачка секції «Основи науково-дослідницької роботи», стала призером проєкту НЦ МАНУ «Експерименти тижня». Учениця впродовж місяця виконувала завдання з фізики, хімії, біології, географії, математики та астрономії. Безушко Віталіна, слухачка секції «Історія України», учениця 6(10) класу, узяла участь у Міжнародному історичному семінарі «Не повертайся назад! Як впоратися з травматичним минулим», який був частиною проєкту «Історичні конкурси у Білорусі, Грузії, Молдові, Україні». Горук Анастасія, слухачка секції «Історія України», учениця 6(10) класу, презентувала дослідження на тему «Збереження історичної пам’яті крізь призму історичних пам’яток» на Міжнародній науково-практичній конференції учнів-членів Малої академії наук «Україна очима молодих (керівник викладач секції «Історія України» Василь Дяків). Команда учнів у складі Моспанчук Вікторії, Горук Анастасії та Костинюка Андрія під керівництвом педагогів Гуцуляк Н.Я. і Дякова В.Г. представили свої туристичні маршрути стежками рідного краю під час онлайн захисту Всеукраїнської інтерактивної гри «МАН-Юніор Дослідник» у номінації «Історія». А команда 5(9)-х класів (16 учнів) під керівництвом Коцебейчук Г.В. здобула 15 дипломів І ступеня та 1 диплом ІІ ступеня у Всеукраїнській інтерактивній грі «МАН-Юніор Ерудит». Пельцер Єлєна, учениця 5(9) класу, слухачка секції «Фізика», презентувала свої дослідження екологічного стану вод басейну річки Дністер на обласному екологічному форумі «Екологічні ризики регіонів Тернопільщини та шляхи їх подолання». Щороку слухачі НГТ «Пошук» беруть участь у Всеукраїнському конкурсі юних дослідників "Кристали" імені Євгена Гладишевського під керівництвом Сопилюк Н.І., учителя хімії. Захід сприяє поглибленому вивченню хімії та суміжних дисциплін, формує перші наукові основи та практичні навички проведення дослідження. 

     У День української писемності та мови в Заліщицький державній гімназії в рамках роботи Заліщицької філії Тернопільського обласного відділення МАН України відбулася науково-теоретична конференція «Мова – душа народу». До онлайн-конференції приєдналося близько 50 учасників: слухачі секцій «Українська мова та література», «Зарубіжна література», учасники НГТ «Пошук» та викладачі. Модератором заходу була Зубик Наталія Василівна, викладач української мови та літератури філії, кандидат філологічних наук. Під керівництвом учителя фізики Горин Н.П. відбулася наукова конференція для учнів гімназії на тему "Життя у Всесвіті". Слухачі секцій «Інформатика» і «Математика» Заліщицької філії МАН у Всесвітній День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) разом зі своїми керівниками Грушко Н.А. та Колодницькою О.Ю. працювали над створенням інформаційного буклету «Безпечний інтернет». У рамках інженерного тижня, з метою розвитку напрямів STEM-освіти перможці ІІ етапу конкурсу-захисту дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів презентували свої перші наукові спроби слухачам НГТ "Пошук".

     Поглиблюють знання слухачі Заліщицької філії й під час літнього відпочинку. Юні науковці Пельцер Єлєна (секція «Екологія»), Сакала Яна (секція «Мистецтво»), Нагуляк Михайло (секція «Математика») та Олійник Віталій (секція «Фізика») минулого літа дистанційно працювали в літніх школах Малої академії наук України. 

    З ініціативи директора Войчишин О.Д. Заліщицька державна гімназія співпрацює з Науковим товариством ім. Т.Г.Шевченка в США – Shevchenko Scientific Society, USA. Цю можливість ми маємо завдяки нашому землякові Василеві Лопуху, який проживає в Нью-Йорку. Василь Лопух неодноразово бував у гімназії, спілкувався з учнівською елітою та педагогами. У рамках такої співпраці викладачі Заліщицької філії МАН взяли участь в україномовному читанні поезій "Зимові вірші". Модератором онлайн-зустрічі став професор Канзанського університету Віталій Чернецький, а свої поезії презентували сучасні видатні поети з України та США - Оксана Луцишин, Сергій Жадан, Мар'яна Савків, Василь Махно.

     Удосконалюють свої знання педагоги–викладачі філії, беручи участь у різноманітних вебінарах, семінарах, конференціях, конкурсах. О.Д. Войчишин та Н.В.Зубик взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції з нагоди 80-річчя ТОКІППО «Неперервна освіта: здобутки, проблеми, перспективи», презентувавши роботу з обдарованими дітьми в гімназії. О.Д.Войчишин та З.М.Копичинська були учасниками Всеукраїнського «круглого столу» на тему: «Оновлення та стандартизація методичної бази системи Малої академії наук України». Зубик Н.В. виступила на Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Адаптація обдарованих дітей у дослідницькій діяльності МАН», взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній онлайн-конференції «Підтримка та супровід обдарованих учнів в сучасному інформаційно-освітньому просторі», яка відбулася під егідою НАН України, Національної академії педагогічних наук України, НЦ МАН України. Дяків В.Г. взяв участь у міжнародному історичному проєкті «Новий погляд на історію», який організувала громадська організація «Kontekte. Контакти» (Німеччина), у семінарі-практикумі «Педагогічне партнерство у роботі з обдарованими дітьми», у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Шляхи реалізації концептуальних засад НУШ при вивченні історії у закладі загальної середньої освіти», організованій ТНПУ імені В.Гнатюка спільно з НПУ імені М.П.Драгоманова. Лугофет О.М. підвищила кваліфікацію під час навчального модуля з біології «Основи генної інженерії» та спецкурсу «Діджитал-інструменти для дистанційного навчання», які проводив НЦ МАН України. Колодницька О.Ю. – учасник науково-практичного семінару «Всеукраїнський інноваційний освітній проект Я дослідник». Грушко Н.А. здобула ІІ місце на обласному етапі конкурсу на кращу методичну розробку «Моя творча лабораторія» в номінації «Розробки практичних занять з використанням сучасних технологій освітнього процесу».

   За багаторічну та самовіддану роботу з обдарованою молоддю Почесною Грамотою Міністерства освіти і науки України, НАН України та НЦ "Мала Академія Наук України" нагороджено директора Заліщицької філії МАН, директора Заліщицької державної гімназії Олександру Дмитрівну Войчишин. За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток МАН України, формування, підтримку і виховання обдарованої молоді висловлено Подяку Міністерства освіти і науки України, НАН України та НЦ "Мала Академія Наук України" відповідальній за роботу філії Зоряні Миронівні Копичинській. За високий професіоналізм у галузі освіти Тернопільська обласна рада з нагоди Дня працівників освіти нагородила грамотою Зубик Наталію Василівну, викладача української мови та літератури Заліщицької філії МАН.

     Підбиваючи підсумки роботи, насамперед дякуємо викладачам, що надихали й мотивували своїх учнів ставати кращими. Віра в дитину, у її духовні та інтелектуальні можливості творить чудеса. Бажаємо і випускникам, і слухачам філії не зупинятися на досягнутому – продовжувати сумлінно працювати, підкорювати нові наукові вершини. Зичимо юним науковцям радості пізнання, творчого натхнення та цілеспрямованої праці, цікавих досліджень та відкриттів!

     Vivat Academia, vivat professores!

 Відповідальна за роботу філії Зоряна Копичинська

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Важливо знати!

    У рамках тижня медіаосвіти і медіаграмотності викладачі Заліщицької філії МАН України Грушко Н.А. та Копичинська З.М. провели інтегроване заняття з інформатики і польської мови.    Слухачі обох секцій, здобувачі освіти Заліщицької державної гімназії, удосконалили свої знання з медіаграмотності: училися критично оцінювати інформацію, розрізняти медіаформати та ефективно їх використовувати під час навчання.    Також присутні пройшли  тестування з медіаграмотності  "Медіазнайко".  https://www.aup.com.ua/Game/ Знання й розуміння інформаційної культури слухачі МАН перевірили практично, готуючи матеріали просвітницьких заходів, приурочених Дню Незалежності Польщі.  Зібравши матеріали з теми "Historia Święta Niepodległości Polski", манівці проаналізували різні інтернет-видання, на основі яких вчилися розрізняти правдиву та фейкову інформацію, думки та судження, достовірність та недостовірність джерел.      Матеріали цікавого заняття були використані під час проведення

МАН-Юніор Ерудит

  Слухачі Заліщицької філії МАН та НГТ "Пошук" під керівництвом Галини Володимирівни Коцебейчук, учителя історії Заліщицької державної гімназії, 17 грудня 2020 року взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "МАН-Юніор Ерудит". Юні історики мали змогу перевірити власні знання, виконуючи цікаві інтерактивні вправи та завдання.

Новий навчальний рік стартував!

     Щороку 15 вересня ми розпочинаємо навчання у філії МАН України. Цьогоріч працюватимуть секції історії України, української мови та літератури, польської мови, математики, інформатики та фізики.      Запрошуємо до наукової еліти Заліщанщини нових здобувачів освіти громади, міста і, звичайно, нашої гімназії.      Хай заняття в секціях філії будуть цікавими, а наукові відкриття - поціновані на обласних, Всеукраїнських і світових конкурсах.