Перейти до основного вмісту

Публікації

Показано дописи з травень, 2021

День науки

  О, академіє, малою звешся ти, Тобі в науку вести покоління, З тобою ми досягнемо мети -  Велику крону і міцне коріння.   Щорік гуртуєш небайдужих всіх Під дахом знань і пошуків щоденних, У таємницях світу незбагненних Лунає тут і мудре слово, й сміх.   О, академіє, вже скільки років з нами       Ти успіхи й невдачі перейшла! Знаннями славні й добрими ділами Ми припадаєм до твого чола.   27 травня в Заліщицькій філії МАН України відбулося підсумкове засідання слухачів філії та наукового гімназійного товариства "Пошук". Відповідальна за роботу філії Зоряна Копичинська привітала присутніх педагогів і наукову юнь з двома вагомими датами в історії Заліщицької державної гімназії - 25-ою річницею відродження освітнього закладу та 20-ою річницею з дня створення Заліщицької філії МАН.    Про вагомі здобутки манівців говорила директор гімназії та філії О.Д.Войчишин.  Ведучі свята, Роксолана Виклюк та Михайло Нагуляк, запрошуючи до слова присутніх, підкреслили, що МАН - це

Удосконалення вмінь та навиків

 

Vivat Academia, vivat professores!

      Заліщицька філія Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН активно функціонує на базі Заліщицької державної гімназії з 2001 року. В основі навчально-освітнього процесу філії – поглиблення знань слухачів з основ наук, вироблення навиків роботи з науковими джерелами, ведення спостережень, експериментальна та винахідницька діяльність, що в подальшому сприяє творчій самореалізації гімназистів та їх професійному самовизначенню.      Робота з обдарованими дітьми вимагає належної змістової наповненості занять, зорієнтованості на новизну інформації та різноманітні види пошукової, розвивальної, творчої діяльності. Вона під силу висококваліфікованим, небайдужим до своєї роботи викладачам і здібним слухачам, адже тільки в тісній співпраці можна досягти успіху. Святкуючи своє 20-річчя, Заліщицька філія МАН (директор філії Войчишин О.Д., відповідальна за роботу філії Копичинська З.М.) гордиться вагомими науковими здобутками: з 2001 по 2021 роки на базі філії підгот

Екологічний форум

     Серед глобальних проблем людства екологічна проблема займає чи не найважливіше місце. Наше майбутнє в руках кожного з нас. Вирішення екологічних проблем починається з нас самих, наших родин, громад, з усвідомлення тих проблем, які повстали перед людством у ХХІ столітті.   Тернопільське обласне відділення МАН України спільно з громадською організацією "Всеукраїнська екологічна ліга" провели обласний учнівський екологічний форум, який передбачав висвітлення екологічних проблем регіонів Тернопільщини та окреслення шляхів їх подолання.      Учасником форуму стала Пельцер Єлєна, слухачка секції "Фізика", яка підняла проблему екологічної оцінки якості води поверхневих вод басейну Дністра.    

ІІІ етап конкурсу-захисту наукових проєктів

     Вітаємо Олександра Лучина, учня 5(9) класу Заліщицької державної гімназії, слухача секції "Інформатика" - призера (ІІІ місце) фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН!    Вітаємо Гловацького Максима, учня 6(10)-Б класу, слухача секції "Зарубіжна література" - учасника фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН! 

Науково-практична конференція "Україна очима молодих"

         Традиційно на початку травня Львівське обласне відділення МАН України організовує Міжнародну науково-практичну конференцію учнів-членів Малої академії наук «Україна очима молодих». Цього року у зв’язку з епідемічними обмеженнями, пов’язаними з поширенням COVID-19, вона проводилася онлайн у 5 секціях: «Інноваційні форми просторового розвитку на прикладі вашого регіону», «Державна підтримка розвитку малого та середнього підприємництва в регіонах України», «Вивчення рівня антропогенного забруднення довкілля (водойм, ґрунтів, повітря) у вашому регіоні, його вплив на здоров’я людей», «Збереження біорізноманіття в контексті сталого розвитку (на прикладі вашого регіону)», «ХХ століття в історичній пам`яті: локальні історії». У ній прийняли участь 96 учасників. Тернопільську область представляло 5 учнів.    5 травня відбулося урочисте відкриття, на якому виступили Паска Олег, директор департаменту Львівської ОДА, Лісовий Арсен, директор НЦ МАН України, кандидат філософських наук, Глад
     Щороку гімназисти-слухачі НГТ "Пошук" беруть участь у Всеукраїнському конкурсі юних дослідників "Кристали" імені Євгена Гладишевського, вирощуючи кристали в домашніх умовах під наглядом дорослих.  Пандемія внесла свої корективи і щодо часу, і щодо умов проведення конкурсу.    На І етапі (гімназійному) конкурсу перемогу здобули Денис Верхола, учень 3-Б класу, та Олексюк Тетяна, учениця 2-А класу. Вітаємо переможців!

Наукова конференція

     Слухачі МАН під керівництвом учителя фізики Горин Н.П. провели для учнів гімназії наукову конференцію на тему: "Життя у Всесвіті"

Вітаємо юних істориків - учасників інтерактивного конкурсу "МАН-Юніор Дослідник"

       Цьогоріч у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі "МАН-Юніор Дослідник" під керівництвом учителя історії Коцебейчук Галини Володимирівни взяли участь гімназисти 5-А (14 чол.) та 5-Б (2 чол.) класів. Учні здобули 15 дипломів І ступеня та 1 диплом ІІ ступеня.                   Вітаємо гімназистів та вчителя!  

З Великоднем!

  Зі світлим Великоднім святом! Заліщицька філія Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН України вітає з Великоднем. Бажаємо пасхальної радості, міцного здоров'я, смачної паски й ковбаски. Нехай воскреслий Ісус зміцнить вашу віру, вселить надію й додасть любові. Христос воскрес! Воістину воскрес!